AFAS Profit: hoe gaat boxwise om met aantallen in wachtorder en bestelvoorstel?

Omtrent verkooporders met aantallen in wachtorder en/of bestelvoorstel ontstaan vaak de volgende twee vragen:

  • Waarom is mijn order 100% leverbaar terwijl er nog aantallen in wachtorder en/of bestelvoorstel staan?
  • Waarom kan ik mijn order batchen terwijl deelleveringen niet zijn toegestaan en niet alle artikelen op voorraad zijn? Deze artikelen staan dan in wachtorder en/of bestelvoorstel.

Het korte antwoord hierop is dat boxwise de aantallen in wachtorder en de aantallen in bestelvoorstel niet ophaalt. Orderregels die bijvoorbeeld met het volledige aantal in bestelvoorstel staan worden niet getoond in boxwise.

Om dit antwoord te begrijpen, is het belangrijk te weten dat AFAS de aantallen in wachtorder en bestelvoorstel gebruikt voor de volgende doeleinden:

  • Afhankelijk van de instellingen op het artikel (Voorraadcontrole, Bestelvoorstel bij verkoop), zet Afas de artikelen in bestelvoorstel waarvan op het moment van orderinvoer niet voldoende voorraad is*.
  • Wachtorders kunnen gebruikt worden als raam- of afroeporder. Hiermee wordt bedoeld dat een klant een toezegging doet voor het bestellen van een grotere hoeveelheid producten maar telkens een kleinere hoeveelheid geleverd wil hebben.

In Profit is het niet mogelijk om een levering te doen van aantallen die in wachtorder en/of bestelvoorstel staan. Als boxwise deze aantallen wel zou ophalen, dan zou je dus een foutmelding krijgen bij het leveren. Zodoende zijn deze artikelen en aantallen niet zichtbaar bij de 'hoeveelheid besteld' en 'percentage leverbaar'. De order kan dus 100% leverbaar zijn terwijl er binnen de order artikelen in wachtorder en/of bestelvoorstel staan.

* Door de instellingen als volgt in te stellen zal het aantal dat niet leverbaar is, niet direct in wachtorder schieten:

  • Voorraadcontrole: 3 - Geen voorraadcontrole
  • Bestelvoorstel bij verkoop: N - Nooit (geen actie bij verkooporder)

 

Alternatief

Vanaf boxwise 1.18 kan er wel gebruik gemaakt worden van: voorraad op een verkoop order toewijzen aan een inkoop order (zoals hier beschreven op de AFAS kennisbank). Deze aantallen worden wel meegenomen in boxwise. En hiermee zal de order niet 100% leverbaar zijn en uitgeleverd worden.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0