AFAS Profit: hoe gaat boxwise om met wachtorders?

Omtrent wachtorders ontstaan vaak de volgende twee vragen:

  • Waarom is mijn order 100% leverbaar terwijl er nog aantallen in wachtorder staan?
  • Waarom kan ik mijn order batchen terwijl deelleveringen niet zijn toegestaan en niet alle artikelen op voorraad zijn? Deze artikelen staan dan in wachtorder.

Het korte antwoord hierop is dat boxwise de aantallen in wachtorder niet ophaalt.

Om dit antwoord te begrijpen, is het belangrijk te weten dat AFAS de wachtorders gebruikt voor de volgende doeleinden:

  • Afhankelijk van de instellingen op het artikel (Voorraadcontrole, Bestelvoorstel bij verkoop), zet Afas de artikelen in wachtorder waarvan op het moment van orderinvoer niet voldoende voorraad is*.
  • Wachtorders kunnen gebruikt worden als raam- of afroeporder. Hiermee wordt bedoeld dat een klant een toezegging doet voor het bestellen van een grotere hoeveelheid producten maar telkens een kleinere hoeveelheid geleverd wil hebben.

Met name vanwege het tweede punt is er voor gekozen om met boxwise de werkwijze te implementeren dat de artikelen en aantallen die in wachtorder staan, niet te zien zijn in boxwise. Zodoende zijn deze artikelen en aantallen niet zichtbaar bij de 'hoeveelheid besteld' en 'percentage leverbaar'. De order kan dus 100% leverbaar zijn terwijl er binnen de order artikelen in wachtorder staan.

* Door de instellingen als volgt in te stellen zal het aantal dat niet leverbaar is, niet direct in wachtorder schieten:

  • Voorraadcontrole: 3 - Geen voorraadcontrole
  • Bestelvoorstel bij verkoop: N - Nooit (geen actie bij verkooporder)

 

Alternatief

Vanaf boxwise 1.18 kunt u wel gebruik maken van: voorraad op een verkoop order toewijzen aan een inkoop order (zoals hier beschreven op de AFAS kennisbank). Deze aantallen worden wel meegenomen in boxwise. En hiermee zal de order niet 100% leverbaar zijn en uitgeleverd worden.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0