AFAS Profit: verschillende artikel eenheden

Basiseenheid

In Profit hebben artikelen altijd een basiseenheid en eventueel extra eenheden.

De basiseenheid is altijd de kleinste hoeveelheid van een artikel waarmee orders geboekt worden. Als een artikel twee eenheden heeft, doos (12) en stuks (1), dan kan de doos dus nooit de basiseenheid zijn. Er is immers een eenheid aanwezig met een kleinere hoeveelheid.

De basiseenheid is bepalend voor de voorraadwaardering van het artikel. Profit berekent de waarde van de voorraad altijd op basis van basiseenheden.
Ook de verrekenprijs en de kostprijs zijn gekoppeld aan de basiseenheid.

mceclip0.pngmceclip1.png

Voorkeur eenheden

Als je meerdere eenheden hebt bij een artikel, dan kun je instellen welke daarvan in het inkoopproces en welke daarvan in het verkoopproces als voorkeur geldt. Profit stelt de voorkeureenheid voor in de boekingslay-outs van respectievelijk het inkoopproces (inkooporder, goederenontvangst) en het verkoopproces (offerte, order, e.d.). Je kan de eenheid tijdens het boeken in de regel wijzigen.

De voorkeureenheid uit het verkoopproces rekent Profit bij het bestelvoorstel in het inkoopproces automatisch om.

Als er echter een inkooprelatie is ingesteld in het artikel (eventueel met itemcode inkooprelatie) met daarbij een besteleenheid, dan hanteert Profit die eenheid in het bestelvoorstel en niet de voorkeureenheden zoals hieronder beschreven.

mceclip2.png


Afwijken van eenheid op order

Op de order kunnen alle eenheden gekozen worden die aan het artikel gekoppeld zijn (Eenheden per item). Als er een voorkeur eenheid is ingevoerd dan stelt Profit standaard die eenheid voor in de boekingslay-out. Als deze leeg is, dan wordt de basiseenheid standaard voorgesteld. Het is daarnaast mogelijk om ook af te wijken van de voorgestelde eenheid. Als de basiseenheid "Stuks" is, en er moet een complete doos geleverd worden dan is het dus mogelijk om 1 "Doos" toe te voegen in de order.

mceclip3.png

Hoe gaat boxwise om met de verschillende eenheden van Profit?

Voorraad
Boxwise toont de voorraad in het magazijn van het artikel altijd in de basiseenheid, dit is automatisch de kleinste eenheid.
Als er 10 dozen van 12 stuks in het magazijn liggen, dan toont boxwise in de voorraad dus 120 stuks. Voorwaarde is dat de eenheid "Stuks" met hoeveelheid 1 aanwezig is op het artikel.

Verkooporders
Boxwise haalt de orderregels op uit Profit en rekent de aantallen om naar de basiseenheid. Als er een 2 dozen van 12 stuks op de orderregel staan, dan wordt er in boxwise dus een pickopdracht van 24 stuks getoond. Als de order wordt verwerkt en de pakbon wordt aangemaakt in Profit, dan zullen er op de pakbon ook 24 stuks worden weggeschreven.

Vanaf boxwise versie 1.38 kunnen verkoopeenheden getoond worden tijdens het picken met de warehouse app. Hier lees je daar meer over.

Eenheden op de pakbon
Bij het afhandelen van orders wordt er een AFAS en/of boxwise pakbon afgedrukt. Op de AFAS pakbon wordt de verkoopeenheid getoond zolang je de aantallen in deze volledige eenheden hebt gepicked in boxwise. Wijk je hiervan af dat zal de basiseenheid op de pakbon worden getoond.
In tegenstelling tot de AFAS pakbon wordt er op de boxwise pakbon altijd de basiseenheid getoond.

Inkooporders
Voor het ontvangen van inkooporders heeft boxwise twee mogelijkheden. Je kunt namelijk ontvangen in de originele eenheden of je kunt ontvangen in de basiseenheden. Standaard rekent boxwise de aantallen om naar de basiseenheid, net zoals bij de verkooporders. Echter als de instelling Ontvangen in bestelde eenheden in de ERP Connection Settings aan staat, dan zal boxwise de eenheden tonen die op de inkooporder staan. Dus als er 2 dozen op de inkooporder staan, dan zullen er ook 2 dozen in boxwise ontvangen moeten worden. Bij het op locatie leggen van de artikelen worden de artikelen wel weer in de basiseenheden getoond.

Barcode scanning
In Profit is het mogelijk om barcodes te registreren op elke eenheid. Het aantal in deze eenheden wordt door boxwise uitgelezen op het moment dat deze barcodes gescand worden. Als er aan de eenheid "Doos" 12 stuks zijn gekoppeld, dan telt boxwise bij elke scan van deze eenheid automatisch 12 stuks.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 1